ادیومتری:
سروصدای محیط یک علت شایع اما قابل پیشگیری کاهش شنوایی در جوامع صنعتی می باشد. این کاهش شنوایی از نوع حسی عصبی بوده و به طور عمده فرکانس های بالا را درگیر میک ند. از آنجا که اختلال ایجاد شده، ناشی از آسیب برگشت ناپذیر سلول های مویی واقع در حلزون گوش داخلی می باشد تغ ییرات رخ داده غیرقابل برگشت می باشد. صوت علاوه بر کاهش شنوایی باعث ایجاد عوارضی از قبیل اختلالات خواب، احساس آزردگی و پرخاشگری، کاهش کارایی و احتمالا عوارض قلبی و افزایش فشار خون می شود. هر چه شدت صوت بیشتر باشد و فرد مدت طولانی تری در معرض این اصوات قرار بگیرد احتمال ایجاد عوارض آن بیشتر خواهد شد. هم چنین علاوه بر و یژگی های صوت،نیز متفاوت می باشد به طوریک ه افراد با بیماری های زمینه ای از قبیل دیابت، افزایش چربی های خون و کلسترول، کمک اری تیروئید و مصرف داروهایی از قبیل جنتامایسین و هیدروکلروتیازید و مواجهه همزمان با تولوئن، گزیلن، استایرن و گاز منوکسیدک ربن نسبت به اثرات صوت حساس تر می باشند. آنچه در این میان مهم است توجه به این نکته است که با کنترل صدای محیط عوارض فوق قابل کنترل می باشد. به طوریک ه در مواجهات صوتی با شدت کمتر از۸۰ دسی بل احتمال ایجاد کاهش شنوایی به شدت کاهش میی ابد. به همین منظور برنامه ای تحت عنوان برنامه حفاظت شنوایی ناشی از صوت تدوین شده است که شامل ۵ زیر برنامه می باشد. این برنامه ها عبارتند از: مانیتورینگ صدا، کنترل های مهندسی و سازمانی، آموزش کارگر، استفاده از وسایل حفاظت فردی، ارزیابی های دوره ای ادیومتریک و پایش نتایج برنامه های اجرا شده می باشد. قدم اول در این برنامه شامل شناسایی کلیه افراد با مواجهات بیشتر از حد مجاز می باشد. پس از شناسایی گروه ها و افراد در معرض خطر باید به روش های مختلف در کاهش مواجهات به کمتر از ۸۵ دسی بل TWA اقدام کرد. اقدامات مهندسی بهترین گزینه برای کنترل صدا می باشد اما معمولا در شرایط صنعتی امکان پذیر نمی باشد و کنترل های سازمانی نیز از قبیل تدوین دستورالعمل های خاص و کاهش ساعات تماس کارگر با صدا جهت کاهش TWA ا ز ۸۵ دسی بل به عنوان یک روش تکمیلی در HCP انجام می شود. آنچه در این بین بیشترین کارایی را دارد آموزش کارگر و استفاده از وسایل حفاظت شنوایی مناسب می باشد. در همین راستا باانجام ادیومتری های دوره ای می توان علاوه بر شناسایی زود هنگام افراد در معرض خطر و پیشگیری از پیشرفت کاهش شنوایی به ارزیابی تاثیر برنامه های حفاظت شنوایی پرداخت. در صورت کیه در حداکثر ۳ درصد ادیوگرام های دوره ای در شاغلین دارای مواجهه با صوت غیرمجاز، تغ ییر شیفت آستانه مشاهده شود برنامه های حفاظت شنوایی موثر نبوده و لزوم بازنگری در اقدامات پیشگیرانه وجود دارد. اما آنچه در این بین مهم است توجه به استانداردهای مورد نیاز در انجام و تفسیر ادیومتری در صنایع می باشد. اگر استانداردهای مورد نیاز رعایت نشود کارایی ادیومتری به عنوان کلید اصلی ارزیابی برنامه حفاظت شنوایی و هم چنین شناسایی افراد در معرض خطر کاهش یافته و منجر به تفاسیر نادرست از ادیوگرام ها می شود.
شرایط مورد نیاز در ادیومتری:
-
اپراتور آموزش دیده:
دقت و مهارت اپراتور در انجام ادیومتری غربالگری عامل مهم در قابل اطمینان بودن نتایج ثبت شده می باشد. عدم مهارت و کارایی فرد در به دست آوردن دقیق آستانه منجر به سردرگمی و اشتباه تشخیصی برای تفسیرکننده خواهد شد. در بسیاری از کشورها افراد با گذراندن دوره های آموزشی گواهی نامه انجام ادیومتری غربالگری را دریافت کرده و پس از آن مجاز به انجام این آزمون در مشاغل مختلف می باشند اما در ایران تمایل بر انجام تست توسط کارشناسان شنوایی سنج می باشد. برای انجام صحیح تست علاوه بر نیاز به دستگاه مناسب، مراحل انجام تست نیز باید به دقت انجام شود از جمله اینکه اپراتور باید در ابتدا به فرد آموزش لازم را بدهد که برای انجام صحیح تست باید با شنیدن کمترین صدا شاسی را فشار دهد و یا با بلند کردن دست اپراتور را مطلع کند چرا که در بسیاری از مواقع فرد منتظر شنیدن یک صدای واضح می باشد و تمرکز لازم برای شنیدن صداهای با شدت کمتر را ندارد و در نتیجه آستانه فرد به خطا میزان بالاتری ثبت خواهد شد. همچنین لازم است هدفون توسط اپراتور و با دقت در مقابل مجرای گوش قرار بگیرد چرا که این امر به و یژه در فرکانس های بالا می تواند در نتایج اختلال ایجاد کند
- دستگاه ادیومتری:
جهت اطمینان از عملکرد صحیح دستگاه ادیومتری انجام کالیبراسیون به طور منظم ضروری می باشد. کالیبراسیون به دو صورت انجام می شود:
- کالیبراسیون الکترواکوستیک به طور سالیانه و یاسایر مواقع مورد نیاز
- کالیبراسیون عملکردی کالیبراسیون الکترواکوستیک: این نوع از کالیبراسیون معمولا سالیانه با ارسال دستگاه و هدفون به مراکز مجاز معرفی شده از سوی کارخانه سازنده و توسط عوامل مجاز انجام شده و گواهینامه آن نیز صادر می گردد. کالیبراسیون عملکردی: شامل کالیبراسیون بیولوژیک و کنترل های روزانه می باشد. در کالیبراسیون بیولوژیک با استفاده از دستگاه sound level meter و یا با ت یکه بر شنوایی فرد سالم، کنترل دستگاه انجام می شود. اپراتور دستگاه با انجام ادیومتری در فرد نرمال و با وضعیت ثبات شنوایی )وآستانه شنوایی کمتر از ۲۵ دسی بل( و یا با استفاده از sound level meter و ثبت اطلاعات در برگه طراحی شده به این منظور و مقایسه روزانه آستانه ها به بررسی کالیبراسیون دستگاه می پردازد و اگر تفاوت بیشتر از ۱۰ دسی بل نسبت به آستانه پایه مشاهده شود دستگاه نیازمند کالیبراسیون اکوستیک می باشد و انجام تست تا زمان انجام آن باید به تعویق انداخته شود. )این میزان تفاوت بر مبنای انجمن استاندارد آمر کیا ۵ دسی بل می باشد(در کنترل روزانه هم چنین باید به پارامترهایی از قبیل وجود هرگونه صدای مزاحم زمینه ای و خش خش در هدفون، هرگونه قطعی در سیم ها و اشکالات احتمالی در هدفون توجه شود
استانداردهای اکوستیک محیط انجام ادیومتری:
بهترین محیط برای انجام ادیومتری استفاده از اتاقک های اکوستیک استاندارد می باشد اگرچه این امکان غالبا در محیط های صنعتی وجود ندارد. به همین دلیل OSHA اقدام به تدوین استاندارد محیط انجام ادیومتری غربالگری کرده است که در جدول زیر مشاهده می شود. همان گونه که مشاهده می شود صدای زمینه در فرکانس های مختلف باید در محدوده مجاز حفظ شود در
غیر این صورت تداخل صدای پس زمینه با امواج ارسالی از دستگاه ادیومتری- به ویژه در افرادیک ه دچار درجاتی از کاهش شنوایی هستند- منجر به ثبت اشتباه آستانه شنوایی خواهد شد.
بر طبق دستورالعمل OSHA حداقل هر دو سال صدای زمینه ای در اتاق ادیومتری باید اندازه گیری شود و در صورت هر گونه تغییر در شرایط محیطی در هر زمانی بررسی مجدد صداهای پس زمینه ضروری می باشد.
انجام تست ادیومتری در محیط با حفظ استاندارد OSHA قابل قبول می باشد اما هدف رسیدن به محدوده استاندارد وضع شده توسط ANSI می باشد.
ثبت نتایج ادیومتری:
در برگه ادیوگرام علاوه بر ثبت اطلاعات شخصی و سوابق بیماری فرد، باید آخرین زمان مواجهه فرد با صدای غیرمجاز ثبت شود و در واقع باید مشخص شود که آیا تست در حین مواجهه صوتی گرفته شده و یا بعد از استراحت صوتی و در صورتی که فرد استراحت صوتی داشته است مدت زمان آن دقیقا ثبت گردد. هم چنین در رابطه با استفاده از وسایل حفاظت شنوایی و نوع آن نیز اطلاعات در برگه ادیوگرام ثبت شود. در ادیومتری غربالگری در واحدهای شغلی ثبت آستانه در فرکانس های ۰٫۵،۱،۲،۳،۴،۶،۸ یکلوهرتز ضروری می باشد.
ادیومتری غربالگری:
ادیومتری در محیط های شغلی در مرحله اولیه به صورت غربالگری بوده و تنها انتقال هوایی ) AC ( صوت را مورد سنجش قرار می دهد و در صورتی که اختلالی در این آزمون مشاهده شود باید فرد جهت تشخیص نوع اختلال تحت بررسی با ادیومتری تشخیصی و انجام تست های تکمیلی قرار بگیرد.
در ادیومتری غربالگری اصوات خالص با شدت های مختلف در فرکانس های ۰٫۵،۱،۲،۳،۴،۶،۸ یکلو هرتز، از طریق هدایت
هوایی )توسط هدفون( به هر دو گوش ارسال شده و آستانه شنوایی برای هر یک از دو مسیر اندازه گیری می شود که آستانه هدایت هوایی نامیده می شود. هدف از انجام ادیومتری غربالگری شناسایی زودرس کاهش شنوایی دائم و یا تغییر شیفت آستانه موقت ) TTS ( در افراد تحت پوشش برنامه می باشد تغ ییر شیفت آستانه طبق تعریف افزایش بیشتر از ۱۰ دسی بل در میانگین آستانه شنوایی در فرکانس های ۳،۲ و ۴ یکلوهرتز نسبت به ادیومتری پایه می باشد. اگر چه هدف این نوشتار تفسیر ادیومتری نمی باشد اما ذکر این مطلب حائز اهمیت است که تغ ییر شیفت آستانه موقت را نباید به عنوان کری شغلی گزارش کرد. همان گونه که ذکر شد کری شغلی یک کاهش شنوایی غیرقابل برگشت ناشی از سروصدا می باشد در حالیک ه TTS کاهش گذرای شنوایی میباشد. لذا در صورت وجود TTS )تغ ییر شیفت آستانه( تست ادیومتری یک ماه بعد و پس از حداقل ۱۴ ساعت استراحت صوتی باید مجددا تکرار شود و در صورت ثبات وضعیت کاهش شنوایی و رد سایر تشخیص های افتراقی، عنوان کری شغلی را می توان به آن اطلاق کرد
خلاصه بحث
به عنوان خلاصه بحث چنین می توان عنوان کرد: آنچه ضامن بهره برداری صحیح از تست ادیومتری در جهت ارتقای سلامت شغلی می باشد کنترل یکفی انجام تست در مراحل مختلف می باشد (از جمله کالیبراسیون دستگاه، نحوه انجام تست و تامین شرایط محیطی و..) که بتوان بر مبنای آن تفسیر مناسب و تصمیم گیری صحیح را انجام داد.